Ghee

Ghee is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd. Het bevat aanzienlijke hoeveelheden aan vitamine A, E en D, en is rijk aan geconjugeerd linolzuur. De vetten in ghee omvatten middellange-keten vetzuren. Deze zijn zeer nuttig voor het lichaam en het kan worden verwerkt door de lever, waardoor er een optimale verbranding plaatsvindt en niet overgaat in vetweefsel.


Benodigheden:



  • pakjes ongezouten biologische boter
  • glazen afsluitbare pot/weckpot/fles
  • zeefje
  • keukenpapier

Bereidingswijze:


Doe de pakjes roomboter in een steelpannetje met dikke bodem en laat het op een heel laag vuur smelten en zachtjes koken. Beweeg de pan zo nu en dan zachtjes heen en weer. Blijf er bij want het kan snel aanbranden.


Als de melkbestanden van roomboter naar de bodem zinken en (net niet) beginnen aan te branden, zet je het vuur uit. Dit duurt een minuut of 15.


Zeef de boter in een zeefje met een stukje keukenpapier in een glazen potje. Doe de deksel er nog niet op zolang het warm is. Het hoeft niet in de koelkast bewaard te worden. Het blijft heel lang goed. Gebruik de zuivere ghee om o.a. mee te bakken.


Eet gezond, biologisch en lekker!


Extra informatie:


Wat is ghee?

Ghee is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd, waarna enkel nog het pure botervet overblijft. Ghee kent zijn oorsprong uit de Indiase keuken. Ook in het Midden-Oosten wordt ghee nog erg veel gebruikt. Veelal om te frituren, maar ook veel als basis voor een saus. Het verschil tussen ghee en gewone geklaarde boter zit hem in het grote verschil in kookpunt. Bij gewone geklaarde boter wordt de normale botervorm gesmolten en vervolgens wordt het vrijgekomen vocht van het botervet gescheiden. Dan moet het botervet erg goed afkoelen. Wat overblijft is de geklaarde boter: een dikke vette massa. Om ghee te maken wordt het vocht door lange verhitting verdampt. Door deze veel langere verhitting krijgt de boter een geheel andere smaak. Waar door het totale ontbreken van het vocht bij geklaarde boter de boter vooral een zeer dikke, volle roomsmaak krijgt, heeft ghee door een ander verhittingsproces een zeer opmerkelijke nootachtige smaak.


Gezond

Ghee/geklaarde boter heeft een unieke, aromatische smaak. Dit verschilt enorm met gewone roomboter. Het heeft een bijzondere voedingswaarde. Ghee/geklaarde boter bestaat voornamelijk uit vet en daarom moet wel worden gelet op de ADH. Het bevat aanzienlijke hoeveelheden aan vitamine A, E en D, en is rijk aan geconjugeerd linolzuur. De vetten in ghee omvatten middellange -keten vetzuren. Deze kunnen zeer nuttig zijn voor het lichaam en het kan worden verwerkt door de lever, waardoor er een optimale verbranding plaatsvindt en niet overgaat in vetweefsel.


Allergie

Voor mensen met een koemelk-allergie/intolerantie kan ghee een uitkomst zijn. Doordat de eiwitten zijn verwijderd kunnen zij de boter goed verdragen. Dit geldt echter niet altijd, dus is het altijd weer die kwestie van even uitproberen. Naast bakproduct wordt ghee ook wel eens ingezet voor uiterlijke verzorging. Het werkt weldadig bij een droge huid. In India wordt ghee al eeuwen gebruikt door Ayurivedische artsen. Er zijn verder tal van goede gezondheidsvoordelen bekend. Het heeft een gunstige werking op het cholesterol. Het heeft ook een reinigende werking op de darmen. Het wordt mede hierom vaak ingezet bij reinigingskuren.

bron: www.moniquevandervloed.nl, www.iknatuurlijk.nl

Deel deze pagina:

Share by: