Omega 3 en gezonde borsten

home > onderwerpen > voeding > omega 3 en gezonde borsten

In onze huidige maatschappij gebruiken we veel meer Omega 6 – pakjes, zakjes, koekjes, eigenlijk zit het in alles wat je niet zelf maakt – dan goed voor ons is.

Door de overmaat aan Omega 6 is de verhouding met Omega 3 ernstig uit balans en kunnen ontstekingen vat krijgen op ons lichaam. Door het gebruik van Omega 3 kun je die balans verbeteren en kun je gezondere borsten krijgen (en een gezond lichaam).


Gezonde borsten

Wat zijn gezonde borsten eigenlijk? Dat zijn borsten die geen pijn doen, geen knobbels hebben en waarvan de afvoer van afvalstoffen optimaal is. Afvoer van afvalstoffen is van levensbelang voor ons lichaam. Als we de afvalstoffen niet kwijt kunnen, vervuilt ons lichaam en levert dat ontstekingen op die van kwaad tot erger gaan. Let op: elke tumor is ooit als ontsteking begonnen. Dit laat natuurlijk direct het belang zien van het bestrijden van ontstekingen.


Natuurlijk is het belangrijk om handmatig je lymfe-afvoer te stimuleren. Het is van belang te leren wat het effect is van borstelen, zelf je borsten draineren en masseren en regelmatig de bh uitdoen. Daardoor gaat het lymfesysteem beter stromen en kun je je afvalstoffen kwijt. Maar ook borstbehandelingen en manuele lymfedrainage leveren een bijdrage hieraan.


Wat echter net zo belangrijk is, is de afvalverwerking vanuit de cel. Deze kun je verbeteren door het gebruik van een hoog gedoseerde Omega 3. Omega 3 staat natuurlijk bekend om de feiten dat het goed is voor hart- en bloedvaten en de hersenen, maar wat het óók doet, is de celwand beter doorlaatbaar maken. Daardoor kunnen de voedingsstoffen er beter in en de afvalstoffen er beter uit.


Wat er gebeurt als je eerst je cellen eens de tijd geeft om te herstellen door het gebruik van hoog gedoseerde Omega 3, is dat je cellen de voedingsmiddelen weer gaan opnemen. Als de cellen zo verkrampt zijn dat ze dat niet meer kunnen, merk je ook dat het gebruik van supplementen niet zoveel zoden aan de dijk zet. Als je weer genoeg Omega 3 in je bloed hebt, gaan je cellen weer opnemen en word je gezonder.

Waar zit omega 3 in?

Omega 3 moeten we uit onze voeding halen omdat het lichaam dit zelf niet kan maken maar omega 3 wel nodig heeft voor onze hersenfuncties en het aanmaken van cellen.


Omega 3-vetzuren associëren we onmiddellijk met vette vis, maar omega 3 kan ook in andere voedingsmiddelen zitten, denk aan noten, sommige plantaardige olie en zelfs groente en fruit (papaja). In het algemeen heeft iemand met een gevarieerd eetpatroon dus geen omega 3-tekort. Desondanks blijft de belangrijkste bron voor omega 3 toch vette vis. Wie nooit vis eet moet dus toch een beetje extra op zijn of haar omega 3-gehalte letten. De meeste vegetariërs hebben overigens meestal geen omega 3-tekort, omdat zij doorgaans veel noten eten en die bevatten ook omega 3.

Omega 3-voeding

De grootste bron van DHA- en ELA-omega 3 is vette vis. Andere vissoorten zoals witte vis en schelpdieren bevatten ook omega 3-vetzuren maar dan in mindere mate. Let wel op met gekweekte vis. Gekweekte vis bevat namelijk veel of juist weinig omega 3, afhankelijk van de voeding die de vissen krijgen. Vissen halen hun omega 3 namelijk uit algen. Als vissen geen algen krijgen, hebben zij ook geen hoog omega 3-gehalte.


Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld:


  • Zalm
  • Haring
  • Makreel
  • Sardines
  • Forel


Naast dat omega 3 in vette vis zit, zit het ook in andere producten. Echter is dit alleen maar ALA- omega 3. Je lichaam is in staat om ALA-omega 3 om te zetten in DHA- en EPA-omega 3, maar de efficiëntie hiervan is nog niet helemaal duidelijk. Producten die ALA-omega 3 bevatten zijn:


  • Noten: walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten
  • Plantaardige oliën: lijnzaadolie (mits niet verwarmd), walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
  • Groene bladgroenten en koolsoorten
  • Sommige vlees- en eierensoorten
  • Margarines met toegevoegde omega3

bronnen: www.gezondheidsplein.nl, www.natuurlijkwelzijn.org

Deel deze pagina:


Share by: