home > onderwerpen > haarwerken en pruiken > belangrijk is dat je jezelf herkent in de spiegel
door Laura van den Berg - Haarwerkspecialiste
Hoe ingrijpend is het om in heel korte tijd je haar te verliezen t.g.v. de behandeling die je ondergaat… En dan? Wil je een haarwerk gaan dragen of liever mutsjes en mooie sjaals, misschien is een combinatie hiervan wel iets wat bij je past. Belangrijk is in ieder geval dat je jezelf herkent in de spiegel!
Wanneer je van de arts hebt gehoord dat je chemotherapie moet ondergaan, staat de ‘wereld op zijn kop’. Voor velen is het extra moeilijk als zij horen dat daarbij ook het haar gaat uitvallen. Direct komt de vraag: wil ik wel een haarwerk of pruik? Voor de één is daar absoluut geen twijfel over, de ander doet het alleen voor als zij buitenshuis is. Er zijn ook vele vrouwen die twijfelen of zij wel een pruik gaan dragen, maar willen ‘voor het geval dat…. ’ er toch één hebben. Ieder doet het op zijn of haar eigen manier…
De haaruitval begint bij de meeste mensen 10 tot 21 dagen na de 1e chemotherapiebehandeling. Maar inmiddels zijn er weer nieuwe behandelingen ontwikkeld waarbij het iets sneller uitvalt. Ook is het afhankelijk van het voortraject wat je al ondergaan hebt, denk aan een operatie, bestraling en hoe je weerstand daar op reageert. Je oncoloog of de oncologieverpleegkundige kan je daar de beste informatie over geven.
Vaak voel je het al een beetje aankomen doordat er een soort haarpijn voelbaar is op een groot gedeelte van het hoofd. Ook is het haar in de dagen voordat het gaat uitvallen slap, dof en futloos. Veel klanten omschrijven het ‘alsof het mijn eigen haar al niet meer is’. De haaruitval begint met wat losse haren die uitvallen, dit worden er steeds meer en het stopt ook niet. Iedere keer als je je handen door je haar haalt, komen er losse haren uit.
Soms lijkt het ‘ineens’ veel meer uit te vallen. Wij adviseren je ons te bellen om het haar eraf te halen, als je er zelf ‘klaar mee bent’. Bij de een is dit bij de 1e losse haar, de ander laat het best heel erg uitvallen voordat ze klaar is voor dit moment. Het eigen haar maken we dan heel kort.
Wij kiezen er bewust voor het hoofd niet helemaal kaal te scheren. Ten eerste is het voor jezelf beter ‘te behappen’ als het haar stapje voor stapje verdwijnt. Het eigen haar maken we met de tondeuse zo’n 0,5 cm. De rest laten we staan. Dit was je in de daarop volgende dagen heel snel weg onder de douche zonder dat je daar heel veel erg in hebt. Zouden we het hoofd kaal scheren, bestaat de kans dat stukjes haar achterblijven in de huid en zo wat pukkeltjes en/of irritatie kunnen veroorzaken.
De behandeling met een cold cap oftewel hoofdhuid koeling bij chemotherapie is een ondersteunende behandeling om de haaruitval te voorkomen of tot een minimum te beperken.
Hoofdhuidkoeling kan haaruitval voorkomen of beperken. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u een koude kap op het hoofd, voor, tijdens en na het chemotherapie-infuus. Door de hoofdhuid te koelen, wordt in de cellen die haar produceren de bloeddoorstroming vertraagd en daardoor wordt er minder bloed opgenomen die de medicatie bevat die zorgt dat het haar uitvalt. Hierdoor is de kans op haaruitval kleiner.
Krijgt u chemotherapie? Dan heeft u vaak een keuze om tijdens chemotherapie wel of geen hoofdhuidkoeling te krijgen. Mensen beslissen op verschillende manieren, afhankelijk van wat ze belangrijk vinden. Indien ernstige haaruitval optreedt kunt u er voor kiezen om deze te laten zien aan de buitenwereld, te camoufleren met een haarwerk of andere hoofdbedekking te dragen. Als het maar even kan bieden ziekenhuizen deze behandeling aan om de bijwerking van bepaalde typen chemotherapie, te voorkomen of te beperken.
Het uitgangspunt is altijd; Je moet jezelf herkennen in de spiegel. Door chemotherapie verandert er zoveel aan je lijf. Des te belangrijker om vol vertrouwen deze periode door te komen en je uitstraling helemaal ‘eigen’ blijft.
K.v.K: 82963398
Gevestigd te: Egmond-Binnen
Bank: NL55RABO0369589726
2024 - webdesign: www.michelgrolle.nl