Er hoeft niet meer geplet te worden

LUMC start met comfortabeler borstonderzoek

Voor veel vrouwen is het gangbare borstonderzoek met een mammogram een pijnlijke zaak. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) start nu op kleine schaal een minder onaangenaam alternatief voor deze methode.


Met de nieuwe Mamma CT kunnen op een veel comfortabelere manier afbeeldingen van het borstweefsel worden gemaakt, zegt het centrum. Ook kan deze werkwijze betere resultaten opleveren bij bepaalde vrouwen.


Soort groot bed

"Het apparaat ziet eruit als een groot bed en bevat een opening waar de borst in kan. De vrouw kan dus gewoon op haar buik liggen en binnen twaalf seconden zijn de afbeeldingen gemaakt, zonder compressie van de borst", vertelt radioloog Martin Wasser. "Je kunt je voorstellen dat dit veel comfortabeler is dan mammografie."


Bij mammografie wordt de borst tussen twee steunplaten gelegd en om de foto te maken wordt deze door die platen min of meer samengedrukt. Sommige vrouwen ervaren dit als zo pijnlijk dat ze zelfs van het onderzoek afzien, zegt radioloog Nora Voormolen.


Haar ziekenhuis neemt nu volgens eigen zeggen als eerste in Nederland de nieuwe methode in gebruik waarmee in Duitsland al enige tijd werd gewerkt. Radiologen onderzoeken voor welke vrouwen en bij welke onderzoeksvragen de Mamma CT vooralsnog het meest geschikt is.


Nog meer voordelen

Er zijn bij de nieuwe merthode nog meer voordelen. “Bij vrouwen met veel en dicht borstweefsel zijn sommige afwijkingen op het 2D-mammogrambeeld niet goed zichtbaar. Zij krijgen daarom een MRI-scan, maar ook dit is niet erg comfortabel en het onderzoek duurt lang. Omdat Mamma CT gedetailleerde 3D-beelden kan maken, kunnen we hopelijk deze vrouwen een tijdrovende scan besparen. Wel moet net als bij MRI voor de CT soms contrastmiddel worden toegediend”, zegt Voormolen. Behalve tumoren kan de nieuwe methode ook voorstadia van tumoren aantonen, de zogenaamde microverkalkingen.


Verder biedt het uitkomst voor vrouwen met borstprothesen, deze kunnen door de nieuwe methode namelijk goed afgebeeld worden. “Daarnaast is dankzij een nieuwe speciaal ontwikkelde techniek de stralenbelasting niet hoger dan van het mammogram”, vult Wasser aan. Kortom, de Mamma CT biedt veel mogelijkheden en de afbeeldingen bevatten heel veel informatie.


Afwijkingen slecht zichtbaar

Bij vrouwen met veel en dicht borstweefsel zijn sommige afwijkingen op het mammogrambeeld ook niet goed te zien. Zij moeten dan nu nog een MRI-scan laten maken, wat ook als onprettig wordt ervaren en nogal lang duurt.

"Omdat Mamma CT gedetailleerde 3D-beelden kan maken, kunnen we hopelijk deze vrouwen een tijdrovende scan besparen. Wel moet net als bij MRI voor de CT soms contrastmiddel worden toegediend", zegt Voormolen.

De nieuwe methode kan ook voorstadia van tumoren, zogenaamde microverkalkingen, aan het licht brengen en verbetert ook het onderzoek bij vrouwen met borstprothesen, aldus het LUMC.

bron: LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)

Deel deze pagina:

Share by: