Zelfonderzoek borsten

Better be safe than sorry

Waarschijnlijk onderzoek jij jouw borsten niet altijd, simpelweg omdat het niet in je systeem zit en je ook niet precies weet hoe je je borsten het best kan onderzoeken. Om je een handje te helpen hieronder een instructievideo hoe je borsten stapsgewijs te onderzoeken.

Let op: wanneer je jouw borsten onderzoekt, kan het onder de huid wat hobbelig aanvoelen.


Borstkanker is vaak te herkennen aan veranderingen aan hoe een borst voelt of eruit ziet. Veel mensen weten dat een knobbeltje in je borst kan duiden op borstkanker, maar dit is niet de enige mogelijke verandering. De onderstaande symptomen kunnen wijzen op borstkanker.

  • Knobbeltje of anders aanvoelend plekje in de borst. Een knobbeltje of plekje is vaak stugger en harder dan het normale borstweefsel. Een knobbeltje kan op verschillende manieren aanvoelen; glad en rond als een knikker, een verdikte schijf, of als een strengetje achter de tepel.
  • Een ingetrokken tepel (tenzij je dat altijd al had).
  • Vochtafscheiding uit de tepel. Het vocht kan er bloederig, waterig, bruin of groen van kleur of melkachtig uitzien.
  • Verandering aan de tepel, bijvoorbeeld zwelling, roodheid, huidvervelling, schilfertjes of een plekje dat op eczeem lijkt.
  • Deukjes in de huid van de borst.
  • Een wondje dat niet geneest op de huid van de borst.
  • Een verdikte huid waar putjes in zitten. De huid lijkt op een sinaasappelschil.
  • Rode en warm aanvoelende borst.
  • Zwelling in de oksel.


Menstruatie

Menstruatie (ongesteldheid) heeft invloed op je borsten. Je borsten kunnen namelijk voor je ongesteld wordt anders aanvoelen. Voel of zie je iets vreemds? Controleer je borsten dan opnieuw wanneer je ongesteldheid is afgelopen.


Zwangerschap

Je borsten veranderen ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Het is dus van belang om tijdens deze periode je borsten opnieuw te leren kennen. Als je weet hoe je borsten aanvoelen tijdens zo’n periode, merk je veranderingen sneller op.


Erfelijke/familiaire aanleg

Als je erfelijke/familiaire aanleg hebt voor borstkanker, is het extra belangrijk je borsten goed te kennen en te letten op veranderingen.

De knobbeltjes of andere veranderingen in de borsten blijken in de meeste gevallen geen borstkanker. Zorgt jouw zelfonderzoek voor vragen? Maak dan een afspraak bij je huisarts en bespreek je zorgen.

bron: www.borstkanker.nl

Deel deze pagina:

Share by: