home > onderwerpen > woordenboek

WOORDENBOEK - B

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Beenmergsuppressie

De behandeling tegen kanker remt de werking van het beenmerg. Hierdoor maakt het beenmerg minder bloedcellen aan.


Behandelplan

In het behandelplan staat welke behandelingen het best passen bij de soort borstkanker, het stadium van de ziekte en de persoonlijke situatie van degene met kanker. De behandelend arts (vaak de chirurg) stelt het behandelplan op samen met de patiënt en met het multidisciplinaire overleg.


Benigne

Goedaardig. Als een tumor goedaardig is, kunnen de cellen niet uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Een goedaardige tumor kan wel groeien en op de weefsels eromheen gaan drukken. De arts bespreekt of een behandeling nodig is.


Bestraling

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar kankercellen zitten of eerst zaten, krijgt bestraling.


Bevolkingsonderzoek

Onderzoek onder de bevolking om kanker vroeg op te sporen. In Nederland zijn er voor kanker 3 bevolkingsonderzoeken: voor borstkanker, darmkanker en baarmoederhalskanker.


Bilateraal

Aan 2 kanten. Bij borstkanker betekent het meestal: in beide borsten.


Biopsie (Biopt)

Bij een biopsie haalt de arts 1 of meerdere stukjes weefsel weg van de plaats van de afwijking. Dit weefsel heet een biopt. De arts doet de biopsie met een dikke naald en verdooft de borst en huid vooraf. Via een klein sneetje in de huid gaat een naald de borst in. Het biopt dat is weggehaald uit het lichaam, gaat voor onderzoek naar het laboratorium. Met dit onderzoek kan de arts de diagnose stellen.


BI-RADS

De uitslag van beeldvormend onderzoek van de borsten wordt aangegeven met BI-RADS. Er zijn 7 mogelijke uitslagen met BI- RADS. Die lopen van 0 tot 6. Hoe hoger het getal, hoe groter het risico dat het om een kwaadaardige afwijking gaat.


BI-RADS 0

De mammografie geeft niet genoeg informatie voor een definitieve uitslag. Aanvullend onderzoek of een vergelijking met eerder onderzoek is nodig om tot een uitslag te komen. De meeste vrouwen die BI-RADS 0 krijgen, blijken uiteindelijk geen borstkanker te hebben.


BI-RADS 1

De borst ziet er op de foto normaal uit. Er is geen afwijking gevonden.


BI-RADS 2

Er is een goedaardige afwijking gevonden in de borst. Er is geen verder onderzoek nodig.


BI-RADS 3

Er is een afwijking gevonden die heel waarschijnlijk goedaardig is. De arts kan nog een punctie doen, of na 6 maanden opnieuw beeldvormend onderzoek.


BI-RADS 4

De afwijking is verdacht. Er is verder onderzoek nodig. Een biopsie kan zorgen voor de juiste diagnose.


BI-RADS 5

Bij BI-RADS 5 is de gevonden afwijking waarschijnlijk kwaadaardig. Voor een definitieve uitslag, is een biopsie nodig.


BI-RADS 6

De diagnose borstkanker is vastgesteld.


Bisfosfonaat

Bisfosfonaten zijn medicijnen. Ze remmen het afbreken van het bot. Ze helpen dus tegen de botontkalking.


Boost

Een extra dosis bestraling op een klein gebiedje. Dit is soms nodig op de borst bij een borstsparende operatie, en heel soms na een borstamputatie. De extra dosis straling kan ook bijvoorbeeld in de oksel gegeven worden, als er nog een lymfeklier aanwezig is waarin een uitzaaiing zit. Deze boost kan tegelijk met de bestraling van het gehele gebied (SIB), of aansluitend op bestraling van het gehele gebied (sequentiële boost).


Borstamputatie

Het weghalen van de hele borst met een operatie.


Borstbesparende operatie

Een operatie waarbij de arts de tumor weghaalt uit de borst, maar de rest van de borst behouden blijft.


Botscan

Een botscan kan uitzaaiingen in de botten opsporen.


Brachytherapie (Inwendige bestraling)

Dit is bestraling vanuit de binnenkant van het lichaam. Bij borstkanker is dat aan de binnenkant van de borst. De arts plaats hiervoor radioactieve jodiumbronnetjes in de borst. Hieruit komt de straling.


Breath-hold techniek

Het inhouden van de adem tijdens de bestraling. Door de adem tijdens de bestraling 15 tot 30 seconden in te houden, ontstaat er meer ruimte tussen het hart en de borst(wand). Zo blijft de schade aan het hart zo klein mogelijk.


Bruin-vet-activatie

Het vetweefsel in de hals en hoofd is bruin vet. Dit kan de foto's van de PET-CT-scan verstoren. Om een goede scan te kunnen maken, schrijft de arts van tevoren medicijnen voor die de bruin-vet- activatie doen verminderen. 


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


We horen, via info@proudboobs.nl, graag indien er termen ontbreken, onduidelijk zijn of fouten bevatten.

Het woordenboek dient slechts als een naslagwerk. Overleg altijd met je behandelend arts indien je onduidelijkheden hebt ivm je behandelingen en/of door je arts gebruikte woorden en termen.

Share by: