home > onderwerpen > woordenboek

WOORDENBOEK - S

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Schildwachtklier (Poortwachterklier, sentinel node, SN, SWK)

De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Borstkanker kan uitzaaiien naar de lymfeklieren. Als borstkanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar de schildwachtklier.


Schildwachtklierprocedure (Poortwachtersklierprocedure, sentinel lymph node biopsy, sentinel node procedure)

Een schildwachtklierprocedure is een operatie waarbij de chirurg de schildwachtklier opzoekt en verwijdert. Doel van dit onderzoek is om uitzaaiingen in de lymfeklieren zo vroeg mogelijk te ontdekken. De schildwachtklier is de lymfeklier die als eerste het lymfevocht uit de tumor opvangt. Om de schildwachtklier te vinden, krijgt de patiënt een klein beetje radioactieve vloeistof in de borst gespoten. Tijdens de operatie aan de borst spoort de arts de schildwachtklier op met een apparaatje dat radioactiviteit kan meten. Soms spuit de arts ook nog blauwe inkt in de buurt van tumor. De lymfebanen kleuren dan blauw. Zo kan de arts ze volgen tot aan de schildwachtklier. Dan verwijdert de arts de schildwachtklier. De patholoog onderzoekt of de er kankercellen zitten in de schildwachtklier. 



Sclerotische uitzaaiing (Osteoblastische uitzaaiing)

Een uitzaaiing in de botten waarbij de kankercellen ervoor zorgen dat er meer bot ontstaat. Hierdoor wordt het bot heel hard. Deze soort uitzaaiing komt bij borstkanker niet zo vaak voor.


Second opinion (Tweede mening)

Een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.


Sequentiële boost

Boost-bestraling is een extra dosis bestraling op een klein gebiedje. Bij een sequentiële boost krijgt eerst het hele gebied een aantal keren bestraling. Daarna volgen er een aantal boost-bestralingen op het gebied dat de hogere dosis straling nodig heeft.


Seroom (Wondvochtophoping)

Een zwelling met vocht in de borst, of in de oksel. Een seroom kan ontstaan na de operatie. Uit de operatiewond komt vocht. Dat is normaal. In de eerste dagen na de operatie voert een drain (slangetje) het operatievocht af. Vaak wordt het vocht vanzelf minder. Maar soms ontstaat er een zwelling met vocht. Dan kan het nodig zijn om het vocht weg te zuigen met een punctie.


Simultaneous integrated boost (SIB)

Boost-bestraling is een extra dosis straling op een klein gebiedje. Bij 'simultaneous integrated boost' gebeurt de boost-bestraling tegelijk met de bestraling van het gehele gebied. Het boost-gebied krijgt iedere dag een iets hogere dosis dan de rest van het weefsel.


Snijvlak (Marge, resectiemarge)

Tijdens een operatie haalt de arts de tumor weg. De arts haalt ook wat gezond weefsel weg dat om de tumor heen zit. Zo heeft de arts meer zekerheid dat hij of zij zoveel mogelijk kankercellen verwijdert. Het snijvlak is de rand van gezond weefsel dat is weggehaald.


Subpectoraal

Achter de borsten zitten de grote borstspieren. De medische naam voor deze spieren is pectoralis. Subpectoraal betekent achter de grote borstspier.


Supraclaviculair

Boven het sleutelbeen.


SUVmax

Afkorting van: Standardized Uptake Value. Het is een maat voor de activiteit op de PET-scan. Het zegt iets over hoeveel radioactiviteit er is op een bepaalde plek op een bepaalde tijd. De arts vergelijkt dit met hoeveel radioactiviteit er zou zijn als het heel gelijkmatig verdeeld zou zijn. Als er veel radioactiviteit te zien is op de scan, kan dat betekenen dat er kanker is.


Systemische therapie

Dit is een verzamelnaam voor chemotherapie, doelgerichte therapie, anti-hormonale therapie en immunotherapie. Dit zijn behandelingen met medicijnen. Deze worden vaak voor of na een operatie gegeven. Deze medicijnen werken door het hele lichaam. Het doel is om kankercellen te verwijderen die zijn losgeraakt van de tumor.


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


We horen, via info@proudboobs.nl, graag indien er termen ontbreken, onduidelijk zijn of fouten bevatten.

Het woordenboek dient slechts als een naslagwerk. Overleg altijd met je behandelend arts indien je onduidelijkheden hebt ivm je behandelingen en/of door je arts gebruikte woorden en termen.

Share by: